Feedback geven? Gebruik je zintuigen!

Feedback geven is best spannend. Even van je afpraten over die ene persoon met iemand anders, lijkt soms makkelijker dan de persoon zelf aan te spreken. Je wilt de ander ook niet aanvallen of kwetsen. Misschien vind je de reactie van die ander wel eng. Redenen genoeg te bedenken waarom je geen feedback geeft. Maar toch blijft het knagen, want het zit je niet lekker…..

Gebruik je zintuigen

Bij het geven van feedback gebruik ik mijn zintuigen om mijn observaties te onderbouwen en mijn gevoel uit te spreken. De zintuigen zien, horen en voelen, zijn goede instrumenten om in te zetten bij je feedback. Je geeft aan wat je feitelijk ziet of hoort, zonder daar een oordeel over te vormen. Je spreekt uit welk gevoel je erbij hebt. Deze manier van feedback geven zegt iets over jou, niet over de ander.

Gezichtsvermogen: wat zie je?

Wat hebben je ogen waargenomen? Wat heb je de ander zien doen? Let hierbij ook op de non verbale communicatie zoals houding, oogcontact, beweging. Je vraagt een collega om hulp bij een klacht van een klant. Deze collega reageert niet en jij bent geïrriteerd, omdat je collega geen interesse toont (oordeel). Maar wat is er feitelijk gebeurt? Je stelt een vraag aan je collega. Deze collega blijft op zijn beeldscherm kijken. Je herhaalt je vraag, ziet je collega fronzen en op zijn beeldscherm blijft kijken.

Gehoor: wat hoor je?

Wat je hoort is niet alleen de feitelijke uitspraak, maar ook de manier waarop de ander het heeft gezegd. Hoe was de intonatie? Hoe was het volume? Je bent in gesprek met een vriendin. Elke keer als jij iets wilt zeggen, blijft je vriendin doorpraten. Je bent teleurgesteld, omdat je vriendin niet de moeite neemt om naar jou te luisteren. Als je jouw oordeel aan de kant zet, wat heeft je dan gehoor waargenomen? Als jij wat zegt, zucht je vriendin en neemt de volume van haar stem toe. Ze gaat harder praten en haar ademhaling wordt sneller.

Tastzin: wat voel je?

Wat je voelt bestaat uit de lichamelijke sensatie én de emotie die het bij je oproept. Bij een lichamelijke sensatie krijg je het koud, warm of krijg je kippenvel. Of voel je hoe aangenaam de stof van je lievelingstrui aanvoelt. De emotie die je van de aanraking krijgt, wordt (mede) gevormd door je gedachten en herinneringen. Van sommige lichamelijke sensaties krijg je een fijn gevoel. De zachte, warme deken herinnert je aan jouw moeder die je verzorgde als je ziek was. De kus van je eerste liefde. Sommige lichamelijke sensatie kunnen een naar gevoel bij je oproepen.

Om waardevrij feedback te kunnen geven, helpt het je om onderscheid te maken in wat je werkelijk voelt en de emotie die je er bij krijgt. Je beste vriendin heeft een wollen trui voor je gebreid. Trots geeft ze de trui aan jou. Als je de trui aanraakt, kreeg je direct kippenvel. Je denkt terug aan je kindertijd. Na het douchen moest je op een vochtige huid die kriebeltrui aantrekken. De wol prikte op je huid waardoor je constant jeuk had en rode vlekken kreeg. Je kan je vriendin bedanken en de trui nooit aantrekken of wegdoen. Je kan ook vertellen over de lichamelijke reactie als je deze trui zou aantrekken.

Feedback is de basis voor elke relatie

Feedback is een belangrijk onderdeel van mijn leven, zowel zakelijk als privé. Voor mij is feedback de basis van elke duurzame relatie en samenwerking. Open en transparant naar elkaar uitspreken wat de wederzijdse verwachtingen zijn, maar ook wat de persoonlijke grenzen zijn. Het uitspreken wanneer je grens wordt overschreden. Aangeven wat een situatie met je doet. Feedback geven, ontvangen en vragen, zijn een belangrijk onderdeel bij het in stand houden en ontwikkelen van elke relatie.

Feedback Challenge

Mag ik je uitdagen om feedback te geven? Om aan jouw eigen verwachting te gaan voldoen? Wil je graag feedback geven, maar vind je het (te) spannend om uit je comfortzone te komen? Dan is de Online Feedback Challenge wat voor jou.

Wat levert de Feedback Challenge je op?

√ Inzicht waar jouw grens ligt en waarom je daar overheen gaat

√ Inzicht wat jij wilt, wat jij verwacht van jezelf en de ander

√ Hoe je feedback kunt geven en ontvangen

√ Hoe je in verbinding blijft met jezelf en de ander

√ Zelfvertrouwen om uit je comfortzone te komen

Klik hier voor meer informatie.