Hoge verwachtingen en bang voor afwijzing

Heb je net als ik vaak hoge verwachtingen? Verwacht je veel van jezelf en ook van anderen? Dan ben je vast wel eens teleurgesteld! Of nog erger, je voelt je afgewezen! Afgewezen, omdat je in jouw ogen niet voldoet aan je eigen verwachting of die van een ander. Maar hoe reel zijn jouw verwachtingen? En weet de ander eigenlijk wel wat jij verwacht. Of weet jij zeker wat de ander van jou verwacht. In deze blog wil ik jou meenemen in mijn beleving over verwachtingen en afwijzingen. En om jouw verwachting alvast te ‘managen’: ik heb zeker niet alle antwoorden, maar wel veel ervaring J.

Stel je verwachting NIET bij

Regelmatig lees of hoor ik dat je verwachtingen moet bijstellen om teleurstelling te voorkomen. Ik ben het daar niet mee eens! Een verwachting moet wel reëel zijn. De kans dat je morgen de hoofdprijs wint, is klein. Wil je een halve marathon lopen verwacht dan NIET dat je dit ONMOGELIJK is. Maak je verwachting waar door in kleine stappen daar naar toe je werken. Knip als het ware jouw ‘ hoge verwachting’ op in kleinere verwachtingen. Als je verwacht dat iemand jou op een bepaalde manier behandeld, lijkt het misschien een hoge verwachting, omdat je denkt dat de ander dat niet kan of wil. Maar de ander kan niet raden wat jij wilt. Zolang je niet uitspreekt wat je verwacht, is de kans op teleurstelling aanwezig. Dus maak kenbaar wat je verwachting is en ga in gesprek.

Andermans verwachtingen

Als je gevoelig bent voor stemmingen van anderen, dan ben je geneigd om de verwachting van de ander in te vullen. Op basis van jouw eigen behoefte interpreteer je de verwachting van een ander. En ga je daar naar handelen. Als de ander niet positief reageert, ben je gekwetst. Je voelt je afgewezen en buitengesloten. Als ik een bepaalde stemming of sfeer oppik, heb ik daar gelijk mijn eigen verhaal bij. De gedachten die dan bij me opkomen, maken bepaalde emoties los. Op basis van deze emotie interpreteer ik de verwachting van de ander en pas mijn gedrag daar op aan. Gedrag waar de ander op dat moment helemaal niet op zit te wachten. Vraag daarom altijd wat de ander van je verwacht.

Gevoelig voor afwijzing

Heel lang ben ik bezig geweest met het voldoen aan verwachtingen van anderen. Of wat ik dacht dat zij verwachten. Mijn verwachting was dat ik geprezen zou worden om mijn harde werk. Altijd op zoek naar bevestiging en complimenten. Als ik niet de waardering kreeg, die ik verdiende, voelde ik me afgewezen. ‘Ik heb het niet goed gedaan’. ‘Anderen kunnen het veel beter’. Afgelopen jaar heb ik ingezien dat IK degene ben die MIJ moet waarderen. Ik moet zelf bevestigen dat ik goed genoeg ben. Maar waar komt het gevoel van afwijzing toch vandaan? Tijdens een training Emotiemanagement heb ik ontdekt dat ik gevoelig ben voor afwijzing. Op basis van eerdere ervaringen vertaal ik signalen en prikkels bij nieuwe situaties. Onbewust paste ik mijn gedrag aan, omdat ik verwachtte dat ik  toch wel afgewezen worden. Nu ben ik me bewust als een gevoel van afwijzing naar boven komt. Ik neem de tijd om het gevoel en de gedachte te ervaren. Ik speel de film terug en bekijk zonder oordeel wat er gebeurt is. Dit helpt mij om objectief naar de situatie en mijn gevoel voor afwijzing te kijken.

Anderen inspireren

Mijn passie is om anderen vrouwen inspireren zich uit te spreken, feedback te geven en vooral zichzelf te zijn. Doen wat goed voelt voor jou! En daarbij in verbinding blijven met jezelf en anderen.

Wil je wekelijks tips over het uitspreken van jouw grenzen, behoeften en verwachting volg me dan op Facebook of meld je aan voor de besloten Facebook groep Feedback Challenge.

Liefs, Winny