Ontdek elkaars en jouw sterke punten!

Hoe meer inzicht je krijgt in jouw talenten en sterke punten, hoe beter je je kunt afstemmen op dat wat jou blij maakt en je energie geeft. En hoe fijn is dat! Door het uitvoeren van dit experiment leer je, in interactie met je collega, vriend of partner, elkaars en jouw sterke punten ontdekken om vervolgens samen uit te vinden hoe jullie elkaar kunnen aanvullen en helpen.

Tijdens de reis naar mijn ware ik was ik op zoek naar wat ik wil. Wat geeft mij de energie om iets iedere keer met motivatie en plezier te doen? Op zoek naar mijn talenten heb ik het boek ‘Ontdek je sterke punten’ van Marcus Buckingham en Donald O. Clifton gelezen. De auteurs gaan uit van het ontwikkelen van aangeboren talenten tot sterke punten. Ook ik ben een voorstander van het groter maken van je sterke punten en niet – vaak geforceerd – het ontwikkelen van je zwakke punten.

Aangeboren talent

Onderdeel van het boek is een online test om talenten en mogelijkheden te ontdekken. Ondanks dat ik me bewust ben van mijn sterke en zwakke punten was de uitkomst een eyeopener. De test heeft me inzicht gegeven in wie ik werkelijk ben. Sommige van mijn kenmerkende thema’s zag ik niet als een sterk punt, eerder een zwak punt. Door het boek ben ik anders gaan kijken naar mijn thema’s en aangeboren talent. In plaats van negatief te kijken naar bepaald gedrag, heb ik dit omgebogen naar een kwaliteit en sterk punt.

Harmonie

Eén van mijn sterke punten is harmonie. Het vermijden van conflicten en ‘water bij de wijn doen’ om het iedereen naar de zin te maken zag ik als zwak punt. Ik (mijn ego) moet voor zichzelf opkomen en vooral zeggen waar het op staat; laten zien hoe krachtig ik ben. Nu ben ik me er van bewust dat harmonie één van mijn sterkste punten is. Ik buig confrontaties om naar eensgezindheid en zoek naar punten van overeenstemming. Als anderen ruzie maken over hun favoriete theorie of geliefkoosd concept, ga ik niet altijd meer in de discussie mee en praat ik liever over praktische, haalbare zaken waar iedereen zich in kan vinden. Ik geloof dat saamhorigheid mensen verbindt.

Ontdek jouw en elkaars sterke punten

Nieuwsgierig naar jouw sterke punten? Schrijf minimaal 2 weken op wat je energie geeft en wat een energielek is. Noteer je bevindingen in een boekje, zowel jouw privé – als werkervaringen. Je kan dit experiment ook samen met een collega, vriend of partner doen. Elkaars sterke punten ontdekken en samen uitvinden hoe jullie elkaar kunnen aanvullen en helpen.

Week 1: inzicht in je eigen energie

 • Bedenk of en bespreek met wie je dit experiment wilt uitvoeren.
 • Beschrijf individueel van welke activiteiten je (geen) energie krijgt. Maak dit zo concreet mogelijk (wanneer, wat, hoe, welke gedachte, met wie).
 • Omschrijf welk gevoel je hierbij hebt. Omschrijf dit zo specifiek mogelijk.

Week 2: speel met elkaars energie

 • Kijk na 1 week welke rode draad je hebt ontdekt in jouw energiepieken en energielekken.
 • Bespreek samen welke activiteiten jullie van elkaar kunnen overnemen.
 • Kies 1 activiteit waarvan je geen energie krijgt die je een week lang niet meer uitvoert.
 • Vraag de ander, die hier wel energie van krijgt, een week lang deze activiteit voor jou te doen.
 • Kies 1 activiteit waarvan je energie krijgt die je een week lang voor de ander uitvoert.
 • Beschrijf individueel van welke activiteit je (geen) energie krijgt. Maak dit zo concreet mogelijk (wanneer, wat, hoe, welke gedachte, met wie).
 • Omschrijf welk gevoel je hierbij hebt. Omschrijf dit zo specifiek mogelijk.

Week 3: geef elkaar feedback op de sterke punten

 • Kijk na 2 weken welke rode draad je hebt ontdekt in jouw energiepieken en energielekken.
 • Wissel de ervaringen samen uit: hoe voelde het om activiteiten voor de ander uit te voeren.
 • Maak samen afspraken wie welke activiteiten in de toekomst gaat uitvoeren.
 • Geef elkaar regelmatig feedback op de sterke punten.

Vind wat je al in je hebt

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Welk aangeboren talent ga je verder ontwikkelen tot jouw sterkste punt? Zoek niet naar jouw talenten, maar vind wat je al in je hebt en maak dit groot. Nieuwsgierig geworden naar wat ik voor jou kan betekenen? Kijk op mijn website of meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Liefs, Winny