Reflectie & feedback geven

Door het uitspreken van verwachtingen, grenzen stellen en het onbespreekbare bespreekbaar maken, wordt de relatie tussen individuen en binnen teams/ groepen verbeterd. Door (zelf)reflectie kom je in beweging en creëer je beweging bij anderen.

Uit je comfortzone

In de praktijk blijkt feedback geven, maar ook feedback ontvangen best spannend. Even van je afpraten over die ene persoon met iemand anders, lijkt soms makkelijker dan de persoon zelf aan te spreken. Je wilt de ander ook niet aanvallen of een rot gevoel geven. Misschien vind je de reactie van die ander wel eng. Uit eigen ervaring weet ik dat feedback aanvoelt als kritiek. De kunst is om oprecht te luisteren en niet jezelf verdedigen. Redenen genoeg te bedenken waarom je geen feedback wilt geven of krijgen.

Persoonlijk vind ik de pauze het belangrijkst. Geef de ander de ruimte om na te denken over jouw feedback. Het kan ongemakkelijk voelen als de feedback ontvanger niet direct reageert. Geef degene de ruimte om de feedback te laten landen.

Feedback geven

  • Geef concrete voorbeelden vanuit jouw perspectief; benoem waardevrij concrete feiten
  • Geef aan welk effect dat had op jou (jouw gevoel)
  • Vraag om reactie en luister aandachtig naar het antwoord; stel aanvullende vragen
  • Zoek samen naar oplossingen om toekomstige misverstanden te voorkomen

Feedback ontvangen

  • Luister aandachtig
  • Laat de ander uitpraten, ga niet meteen in de verdediging
  • Zorg ervoor dat het punt duidelijk is voor jou. Stel aanvullende vragen. Geef jouw perspectief
  • Zoek samen naar oplossingen om toekomstige misverstanden te voorkomen

Wat gun je de ander

Geef feedback in ieder geval met een positieve intentie. Wat bewonder je aan de ander? Geef een oprecht compliment. Vaak is dit iets wat je zelf ook graag wilt. Wat gun je de ander? Iemand die altijd ja zegt, gun je bijvoorbeeld dat degene aangeeft waar zijn grenzen liggen.

Workshop

3CCC-Coaching geeft workshops feedback geven en ontvangen. Heeft u interesse of wilt u meer informatie hebben, aarzel niet om contact op te nemen via info@3ccc-coaching.nl of via het contactformulier.